Home Stiri Despre cancerul de col

Despre cancerul de col

Publicat la: 27 Februarie 2011

Tratamentul cancerului de col uterin

 Cancerul de col uterin se trateaza diferit in functie de stadiul in care este depistat.

Cancerul microinvaziv  este de regulă tratat prin histerectomie (extirparea uterului şi a unei părţi a vaginului).

In stadiul IA2, se extirpă şi nodulii limfatici (limfadenectomie pelvină). Alternativa pentru pacientele care doresc menţinerea fertilităţii o reprezintă intervenţia chirurgicală conservatoare:EXCIZIA CU ANSA (LEEP) sau conizatia

Dacă conizaţia nu a fost efectuată în ţesut sănătos, opţiunea pentru completarea intervenţiei în stadiile precoce (stadiul 1) la pacientele care doresc conservarea fertilităţii, o reprezintă trahelectomia (extirparea colului uterin) pe cale vaginală, care permite conservarea uterului şi ovarelor, dar extirpă chirurgical cancerul de col uterin. Acest tratament nu este însă considerat un tratament standard. Cu toate acestea, dacă microscopic nu se confirmă margini sănătoase ale ţesutului cervical, se va practica în acelaşi timp operator histerectomia. Aceasta presupune deci informarea prealabilă a pacientei asupra unei posibile histerectomii şi obţinerea preoperatorie a acordului acesteia, iar in stadiile IB şi unele stadiile IA este necesară limfadenectomia pelvină. In urma intervenţiei de trahelectomie colul uterin este închis printr-un cerclaj. Această procedură permite în viitor menstruaţia şi fertilizarea, dar nu permite dilatarea colului uterin în vederea unei naşteri pe cale vaginală. Prin urmare, naşterile ulterioare vor fi finalizate prin operaţie cezariană. Se recomandă aşteptarea minim un an până la obţinerea unei sarcini după această intervenţie chirurgicală. Recidiva cancerului de col uterin (cancer cervical) pe colul restant este rară dacă rezecţia a fost efectuată în ţesut sănătos. Se recomandă totuşi monitorizarea vigilentă a pacientelor: aceasta include teste PAP şi colposcopie, cu biopsie după caz, la fiecare 3-4 luni, timp de minim 5 ani. Se recomandă de asemeni protejarea contactelor sexuale cu prezervativ  pentru a evita reinfectarea cu HPV

Stadiile precoce cu tumori mici (IB1 şi IIA mai mic de 4 cm) pot fi tratate prin histerectomie radicală cu extirparea nodulilor limfatici (limfadenectomie) sau prin radioterapie sub forma radioterapiei externe pelvine şi interne (brahiterapie). La pacientele tratate chirurgical care prezintă risc crescut la examenul histopatologic, se completează terapia cu radioterapie cu sau fără chemoterapie, în scopul prevenirii unei recidive.

Stadiile precoce cu tumori mai mari (IB2 şi IIA mai mare de 4 cm) pot fi tratate prin:

 • radioterapie şi chemoterapie cu Cisplatin;
 • histerectomie (cu radioterapie postoperatorie adjuvantă);
 • chemoterapie cu Cisplatin urmată de histerectomie.

Stadiile avansate (IIb si IVA)sunt tratate prin radioterapie şi chemoterapie cu Cisplatin.

Din anul 2006, pentru pacientele cu stadii avansate (IVB) se utilizează combinaţia a două chemoterapeutice: Hicamtin şi Cisplatin. Acest tratament este extrem de agresiv şi produce: neutropenie, anemie şi trombocitopenie.

In concluzie, recomandările actuale de terapie a cancerului de col uterin pot fi sintetizate după cum urmează:

 1. Carcinomul microinvaziv
  • CONIZATIA sau histerectomie simplă extrafascială pentru stadiul IA1
  • Histerectomie radicală şi limfadenectomie pelvină pentru stadiul IA2
 2. Carcinomul în stadiu precoce (IB-IIA)
  • Histerectomie radicală şi limfadenectomie pelvină
  • Radioterapie primară cu iradiere externă şi brahiterapie cu doză mare sau mică
  • Combinaţie de chemoterapie adjuvantă cu Cisplatin şi radioterapie
 3. Carcinomul în stadiu tardiv (IIB  sau mai mult)
  • Radioterapie primară
  • Brahiterapie
  • Combinaţie de chemoterapie adjuvantă cu Cisplatin şi radioterapie

Pacientele cu carcinom cu celule scuamoase şi cele cu adenocarcinom  comportă o conduită similară, cu excepţia cazurilor de carcinom microinvaziv (stadiul IA). Nu sunt stabilite criteriile pentru adenocarcinomul microinvaziv.

Tratamentul pacientelor gravide cu carcinom invaziv al colului uterin trebuie individualizat pe baza evaluării riscurilor materne şi fetale.

 

Prognosticul cancerului de col uterin

 Prognosticul cancerului de col uterin depinde de stadiul cancerului.

In prezenţa tratamentului, 80-90 % din femeile cucancer stadiul I şi 50-65 % din cele cu cancer stadiul II supravieţuiesc la 5 ani de la diagnostic. Doar 25-35 % din femeile cu cancer stadiul III şi sub 15 % din cele cu cancer stadiul IVsupravieţuiesc după 5 ani.

Conform Federaţiei Internaţionale de Ginecologie şi Obstetrică (FIGO), ratele de supravieţuire ale femeilor cu cancer de col uterin (cancer cervical) sunt îmbunătăţite când radioterapia este asociată cu chemoterapia cu Cisplatin.

Prezenţa metastazelor înrăutăţeşte dramatic prognosticul cancerului de col uterin, deoarece tratamentul leziunilor locale este în general mult mai eficient decât tratamentul general cum ar fi chemoterapia.

Este imperativă evaluarea pacientelor cu cancer de col uterin după tratament. Cancerul cervical recidivat diagnosticat în stadii precoce poate fi tratat cu succes prin chirurgie, radioterapie, chemoterapie sau asocierea acestor metode. 35 % din pacientele cu cancer de col uterin invaziv vor prezenta persistenţa sau recurenţa bolii în uma tratamentului.

Media anilor de viaţă pierduţi prin cancer de col uterin (cancer cervical) este de 25,3 ani.

Screeningul regulat ptr cancerul de col (cancerul cervical) permite ca modificările precanceroase ca şi cancerele cervicale în stadii precoce să fie depistate şi tratate precoce.Screening-ul pentru cancer de col uterin salvează mii de vieţi anual.

 

 

Contact

Mobil: 0748025684
Tel: 0257241837
Detalii program

Noutati

PRIN CASA DE ASIGURARI mai mult

Am introdus CARDUL VIRTUAL GINECOART
!! mai mult

CATEVA ASPECTE mai mult

PE SCURT ,CATEVA INFORMATII mai mult

PE SCURT ,CATEVA INFORMATII mai mult