Pierderea unei sarcini poate fi un eveniment trist si traumatic pentru dumeavoastra si familia dumneavoastra. Am sa incerc sa raspund la unele din cele mai frecvente intrebari intalnite in timpul carierei mele.

De ce am pierdut sarcina?

Din pacate de multe ori acest raspuns e unul dificil. Studiile estimeaza ca una din cinci sarcini se pierde si ca doua din trei pierderi au embrioni/feti cu defecte genetice. In felul acesta, natura decide ca acele sarcini cu defecte genetice grave nu pot progresa mai departe. Totusi, mai pot fi si alti factori: infectii, febra, un uter cu o forma neobisnuita sau cu fibroame care deformeaza cavitatea uterina, probleme la col (gura uterului), trombofilie sau alte afectiuni mai rare. Cel mai frecvent, insa, nu se poate zice cu exactitate de ce s-a pierdut sarcina.

Pot face ceva sa previn o alta pierdere?

De cele mai multe ori nu sunt foarte multe lucruri pe care le puteti face ca sa preveniti o pierdere. E recomandat sa mancati sanatos, sa luati un supliment cu acid folic si sa evitati efortul fizic intens. Daca aveti o afectiune medicala care va creste riscul de pierdere aceasta va trebui tratata.

Se mai poate intampla inca o data?

Exista sanse foarte mari ca aceasta sa fie singura data si urmatoarea sarcina sa fie una normala si fara probleme. Chiar si femeile cu mai multe pierderi pot, in final, sa duca o sarcina pana la capat.

Cat timp trebuie sa astept pana pot incerca sa raman insarcinata din nou?

Nu exista un termen standard pentru acest lucru pentru ca depinde foarte mult de modul in care se recupereaza psihic fiecare femeie dupa un astfel de eveniment. Din punct de vedere fizic, se recomanda asteptarea unui ciclu normal, dar, atentie, daca nu doriti sa ramaneti insarcinata trebuie sa folositi mijloace de contraceptie pentru ca unele femei ovuleaza inainte sa le vina un ciclu normal.

Ce investigatii trebuie sa fac dupa o pierdere?

In general se va face un examen ginecologic, o ecografie, analize de laborator sau alte investigatii mai avansate in functie de caz (de exemplu teste de trombofilie). Totusi acest lucru depinde de dumneavoastra. O singura pierdere poate sa nu insemne nimic si sa fie urmata de una sau mai multe sarcini normale, pe cand mai multe pierderi consecutive necesita o investigare mai amanuntita.  Daca totusi dupa o pierdere doriti investigatii in detaliu (pentru linistea dumneavoastra sufleteasca ) atunci acestea sunt disponibile.

Sfat final

Mult mai multe femei trec printr-o pierdere de sarcina decat se crede. Este important sa aveti familia langa dumneavoastra si sa cereti ajutor daca simtiti ca aveti nevoie. Este normal sa fiti trista, dar nu considerati ca o pierdere inseamna ca nu puteti avea copii, din contra, in cele mai multe cazuri pacientele se intorc cu sarcini fara probleme.

 

Dr. Balta Flavia