Greata si varsaturile sunt simptome frecvente in primele trei luni de sarcina si pot varia de la usoare la severe in functie de caz. Partea buna e ca in trimestrul doi dispar, majoritatea pana la 20 de saptamani de sarcina.

  1. Mancati des, chiar si de 10 ori pe zi.
  2. Mancati putin, maxim cat volumul unui mar.
  3. Alegeti mancare uscata: sandvisuri, biscuiti, carne, cartofi, orez, paste, banana, etc.
  4. Preferabil mancarea sa fie la temperatura camerei sau rece.
  5. Beti lichidele dorite intre mese si nu la masa (preferabil apa); evitati bauturile carbogazoase.
  6. Mancati numai ce va place si va e pofta; e ok si daca mancati doar doua-trei tipuri de alimente. In primele luni copilul are necesitati mici si puteti suplimenta eventual cu vitamine.
  7. Daca aveti de luat medicamente, luati-le in perioada in care greturile sunt mai rare (de obicei seara).
  8. Pentru a evita greata si varsaturile de dimineata, incercati acest truc: inainte sa va ridicati din pat, mancati incet o felie de paine prajita pregatita de seara si mai stati in pat 15-20 de minute.
  9. Evitati grabitul de dimineata cand simptomele tind sa fie mai puterinice. Pregatiti hainele si cele necesare de seara cand sunteti mai bine.
  10. Odihniti-va. Aveti nevoie de mai mult somn in primele luni de sarcina. Rugati familia si prietenii sa va ajute cu gatitul, cumparaturile sau curatenia.

Sper sa va ajute aceste mici trucuri, daca cu toate acestea starea dumneavoastra nu se imbunatateste, sunteti slabita, ametita, obosita sau scadeti in greutate, consultati medicul ginecolog pentru ca s-ar putea sa aveti nevoie de tratament (oral sau intravenos).

Succes!

Dr. Balta Flavia