PATOLOGIA BENIGNA A VULVEI
STARILE SCLEROATROFICE

Starile scleroatrofice sunt modificari patologice dominate de scleroza.
Se impart in :1. Lichenul scleroatrofic
2.kraurozisul vulvar
1.Lichenul scleroatrofic-apare la menopauza , fiind o cauza majora de prurit vulvar
-leziunile sunt localizate la nivelul perineului , dar pot fi localizate si extraperineal , avind potential de malignizare.
Etiologie:-boala poate aparea si la fetite de 5-8 ani , fiind determinata de o activitate hormonala deficitara si favorizata de un anumit teren psihoafectiv.
– Principala cauza o reprezinta deficitul estrogenic characteristic menopauzei.

Diagnostic:-lichenul scleroatrofic se manifesta prin prurit vulvar , dispareunie, dureri spontane.
-boala debuteaza extraorificial , dar cuprinde repede vestibulul vulvar , determinind in ultima faza stenoza vestibulului vulvar.
1.Leziunile vulvare sunt:a. lichenul scleroatrofic pur –leziunile sunt localizate la inceput pe fata interna a labiilor mari avind o culoare alb murdara, apoi invadeaza labile mici ducind la atrofia lor.
b. lichenul scleroatrofic mixt-detremina stenoza orificiala si stergerea formatiunilor anatomice vulvare prin scleroza, labile mari se atrofiaza , iar mucoasa devine rigida , alb-galbuie , uscata.
2.Leziunile extravulvare sunt:
-lichenul scleroatrofic perineal
-lichenul scleroatrofic perianal
-lichenul scleroatrofic genitocrural – leziuni micci albicioase, plate sau papuloase ; daca se insotesc de leziuni vulvare si anale constitue varietatea clinica numita intretrigo scleroatrofic in opt sau in floare de lotus.
-lichenul scleroatrofic cutanat apare pe member sau trunchi.
3.Leziunile vulvare si perivulvare sunt:
-leucokeratoza
-leucoplazia
Diagnosticul pozitiv-cuprinde diagnosticul de stare scleroatrofica si ulterior pe acela de lichen scleroatrofic.
Diagnosticul de stare scleroatrofica se pune pe leziunea caracteristica – leziune de culoare alb-ivorie , lucioasa determinata de scleroza interstitial si atrofia dermica.
-odata diagnosticata starea scleroatrofica, diagnosticul de lichen se pune pe existent unor leziuni vulvare importante , aceste laziuni depasind vulva si extinzindu-se la perineu , la pliurile genitocrurale sip e piele la distanta,
Tratamentul:
-tratamentul este prelungit , ameliorarile se obtin cu dificultate si tardiv.
-tratamentul consta in :-antiseptice locale
-tratament antipruriginos
-tratamentul hormonal atit cel local cit sic el general este ineficient
-tratamentul chirurgical este limitat. Se poate prectica vulvectomie (foarte rar) .Mai frecvent se foloseste electrocoagularea superficial si terapia cu laser
-pentru atenuarea simptomatologieise paote practica operatia BURGER care consta in efectuarea unor incizii mari cutanate perinaela anteroposterior pentru sectionarea nervilor senzitivi periferici.