MODIFICARILE ANATOMICE SI FIZIOLOGICE ALE ORGANISMULUI IN CURSUL SARCINII

MODIFICARILE ORGANELOR GENITALE

VAGINU
L-se lungeste si se largeste , peretii sai sub influenta sarcinii devin suplii ,moi .Mucoasa vulvo-vaginala capata la inceput o coloratie albastruie , iar mai tirziu violacee.Spre sfirsitul sarcinii , vulva este intredeschisa , iar vaginul moale, edematos.Aceasta inmuiere a tesuturilor perineale are ca scop sa permita ampliatia enorma a canalului genital in momentul nasterii.
COLUL UTERIN-se produce o inmuiere a colului odata cu cresterea sarcinii , permitind dilatarea acestuia in timpul nasterii.
CORPUL UTERIN-cele mai importante modificari in timpul sarcinii le sufera uterul care isi modifica volumul, capacitatea , directia, structura si functia pentru a asigura fixarea , dezvoltarea si expulzia oului.
MODIFICARILE GLANDEI MAMARE
Din primele luni de sarcina sinii incep sa creasca , la inceput dezvoltatrea sinilor produce senzatia de greutate , iar la unele femei chiar dureri si intepaturi .Mai tirziu pe masura ce sarcina se dezvolta sinii se maresc , apar si vergeturi ale pielii , care mai tirziu devin sidefii , intocmai ca si vergeturile de sarcina ale peretelui abdominal.Aparitia colostrului (lichid transparent si lipicios)-la examinarea mamelonului constitue un semn de sarcina .
MODIFICARILE LA NIVELUL PIELII
Sarcina produce la nivelul tegumentelor transformari caracteristice si anume:vergeturile , masca de sarcina si stergerea ombilicului.
Vergeturile se dezvolta spre sfirsitul sarcinii si apar ca niste linii cicatriceale , superficiale dispuse pe sini , pe abdomen pe peretii laterali ai bazinului si pe coapse.Vergeturile recente au o culoare violacee iar cele mai vechi sunt de culoare alba –sidefie.
Masca sarcinii sau cloasma-este o pigmentare bruna a fetei mai ales pe frunte , pe buza superioara , nas si pometii obrazului . Aceasta pigmentare constitue un semn de sarcina .Dupa sarcina pigmentul depus dispare de obicei treptat , dar poate ramine pe obraji un timp mai indelungat , masca de sarcina este mai accentuata la femeile brune.
Cicatricea ombilicala este infundata in mod normal ; pe masura ce uterul creste infundarea ombilicului se sterge , iar in cursul lunii a-ix-a ombilicul proemina pe suprafata pielii abdomenului.
MODIFICARI DIVERSE IN ORGANISM
Aparatul digestive
-in afara de greturi si varsaturi usoare , de salivatie si pofte curioase care apar in primele luni de sarcina , femeia gravida isi pastreaza pofta de mincare , digera si asimileaza bine.Varsaturile matinale unul din semnele precoce ale sarcinii nu dau nici o complicatie , pofta de mincare ramine normal, gravida nu scade in greutate .Totusi varsaturile pot intrece limitele fiziologice si pot cauza o stare patologica grava ; in cazul acesta poarta numele de varsaturi incoergibile.
Dintii mai ales in a doua jumatate a sarcinii pierd din consistenta lor tare se rup se macina , producindu-se carii.
Aparatul cardio-vascular
-inima este obligata sa faca eforturi mari in timpul sarcinii , atit datorita cresterii in greutate a corpului , cresterii volumului de singe circulant , cit si cresterii necesitatilor organismului legate de evolutia sarcinii.Uterul voluminos dezvoltat in abdomen , constituie o piedica in circulatia de intoarcere a singelui spre inima , favorizind la unele gravide aparitia de varice cu deosebire la nivelul organelor genitale externe si membrelor inferioare.Varicele cresc cu sarcina si pot da nastere la complicatii inflamatoare sau hemoragice .Se recomanda ca femeile gravide cu varice voluminoase sa nu stea mult in picioare si sa poarte bandaje sau ciorapi elastici.
Aparatul urina
r-prezinta deseori tulburari in cursul sarcinii deoarece rinichii sunt supusi unei munci suplimentare , trebuind sa elimine nu numai substantele toxice provenita de la mama cit si pe cele provenite de la fat.Spre sfirsitul sarcinii se constata o usoara albuminurie (albumina in urina); in alte cazuri prezenta albuminei in urina este semnul agravarii unei afectiuni cronice letale.
Aparatul respirator
-la gravide in ultimele luni de sarcina ficatul si diafragmul fiind ridicate imping plaminii in sus acestia fiind stinjeniti in functia lor .In ultima luna de sarcina se pot observa deseori cresteri neinsemnate ale frecventei respiratorii , pe cind in sarcina gemelara , excesul de lichid amniotic , feti voluminosi , numarul respiratiilor pe minut creste mai mult.
Schimburile minerale
-exista o retentie de clorura de sodiu(sare) in timpul sarcinii , datorita careia tesuturile femeii gravide se imbogatesc cu apa , realizind imbibitia gravidica .In singele gravidelor , cantitatea de calciu este scazuta.
Sistemul neuro-endocrin
-sarcina creeaza in organismul matren o noua stare de echilibru , care are la baza stimuli plecari de la uter si ou datorita carora se asigura evolutia sarciniil.Sistemul neuro-vegetativ sufera modificari pe care le putem cunoaste dupa o serie de manifestari clinice care por fi explicate numai prin tulburarile acestui sistem.Glandele endocrinesunt in strinsa legatura cu sistemul nervos acestea actionind asupra glandelor endocrine si hormonii , la rindul lor , asupra sistemului nervos.Cele mai importante modificari le sufera hipofiza , glandele suprarenale , tiroida la care se adauga ca organe endocrine proprii sarcinii , corpul galben de sarcina si placenta.
Starea generala in timpul sarcinii-perioada primelor luni de sarcina este mai greu de suportat de catre femeia gravida din cauza greturilor varsaturilor ; in a doua jumatate a sarcinii femeia se simte mai usurata , in afara de ultimele luni cind uterul gravid avind un volum mai mare face sarcina obositoare.O sarcina greu de suportat in ultimele luni ne face sa ne gindim la o sarcina gemelara , hidramnios(lichid amniotic in exces), intoxicatie gravidica.La femeia sanatoasa , sarcina are o influenta favorabila asupra organismului , deoarece toate organelle si glandele cu secretie interna sunt stimulate .S-a constatat deseori ca dupa o sarcina dusa la termen , femei debile , anemice se refac si se dezvolta din punct de vedere fizic.
Sarcina poate prezenta insa unele riscuri si accidente la femeile cu unele forme de tuberculoza , boli de inima sau de rinichi .Deci modificarile si transformarile suferite de organism in timpul graviditatii sunt reversibile ; procesul de revenire la normal se petrece in timpul lauziei .
Sarcina poate prezenta insa unele riscuri si accidente la femeile cu unele forme de tuberculoza , boli de inima sau rinichi .Organele si aparatele care au suferit modificari in timpul sarcinii revin dupa nastere la forma si volumul lor normal.Femeia insarcinata trebuie sa fie examinata periodic de catre medic pentru a vedea daca transformarile care au loc in organismul gravidei sunt normale sau ele tind catre o sarcina patologica.