KRAUROZISUL VULVAR

Apare la menopauza si mai rar la virste tinere si se manifesta mai frecvent prin dispaurenie decit prurit.Leziunea debuteaza la nivellul orificiilor vulvare , pe care le stenozeaza intotdeauna; de asemenea se caracterizeaza prin absenta leziunilor perineale.
Etiologie:-kraurozisul vulvar nu apare niciodata la copii , ca incidenta predomina la menopauza , dar mai are un virf de frecventa la 35-40 de ani.Dozarile de hormoni au aratat la femeile cu kraurozis vulvar o insuficienta foliculoluteinica cu o hipofunctie estrogenica.
-tulburarile psihoafective sunt intilnite mai frecvent decit in cazul lichenului scleroatrofic.
Diagnostic:
-boala debuteaza in regiunea centrovulvara , la nivelul orificiului vuvo-vaginal si se manifesta prin dispareunie ,prurit vulvar , sensibilitate vulvara sau iritatie pubiana in preajma ciclului
L a examenul cu valve se observa mucoasa atrofica , palida, uscata , uneori alb stralucitoare , in plus se constata atrofia labiilor mici.
Kraurozisul vulvar se poate insoti de o serie de leziuni supraadaugate :
-vulvita inflamatorie eritematoasa
-eroziuni si fisuri
-leucokeratoza
-cancer vulvar –foarte rar
Leziunea ste foarte asemanatoare din punct de vedere histopatologic , cu cea din lichenul scleroatrofic
Tratament:
-ca urmare a patogeniei genitale , s-a incercat hormonoterapia cu estrogeni sau androgeni sau progestative.
In prezent se utilizaeza un tartament asemanator celui cu lichenul scleroatrofic.
Sub tratament pruritul dispare primul , iar tesuturile vulvare se suplizeaza .In cazul stenozelor se practica dilatatia diatermica , care poate fi insotita de interventie chirurgicala si grefa cutanata. In cazul leziunilo intinse se practica vulvectomia.
In caz de malignizare sau asociere cu cancerul vulvar se practica tratamentul obisnuit al acestuia din urma.