Existenta noastra nu incepe in momentul in care ne-am nascut ,suntem o fiinta umana din clipa conceperii noastre si o idée minunata in mintea parintilor nostrii cu mult timp inainte.
Pe parcursul istoriei noastre prenatale se activeaza , intr-o masura mai mare sau mai mica, diversele noastre potentialitati .
Si aici descoperim rolul essential al parintilor care trebuie sa fie benefic in acest scop , dar nu al parintilor nepregatiti , ci al celor informati , astfel incit creativitatea sa se impleteasca cu responsabilitatea.
Viata lucreaza pornind de la informatiile prezente in genele oului fecundat , incorporindu-le in acelasi timp , pe cele care provin de la mediu , adica mama , si prin ea de la tata.
Sa pleci de la o celula pentru a ajunge in citeva luni la o fiinta umana complete-sau aproape complete –iata un lucru care te lasa mut de uimire si admiratie.
Apare rolul essential in aceasta pregatire a viitorilor parinti, din primele luni de sarcina.

Prin educatia prenatala ne implicam intr-o constientizare colectiva , astfel viitoarea mama , pentru rolul de prima educatoare pe care I l-a incredintat natura , are alaturi de tatal copilului , toti membrii familieie si un grup de specialist care sa-I confere siguranta si incredere. Educatia prenatala este ceea ce se realizeaza prin intermediul mammei in procesele natural ale sarcinii , participind la cursurile organizate de cadre specializate incepind prin :
-confirmarea sarcinii
-luarea in evidenta a sarcinii cu investigatiile necesare
-indrumari prin discutii libere despre :sport , alimentatie, imbracaminte, alte activitati
-ascultarea tuturor modificarilor survenite in evolutia sarcinii si gasirea solutiilor de comun acord la tot ce o nelinisteste sau ii nelinisteste pe parinti
-pregatirea psihica a gravidei pentru nastere

Astfel contribuim la viitorul aport al mamei in to ceea ce inseamna pretravaliu, travaliu si nasterea noului membru al familiei.
In evolutia sarcinii trebuie sa tinem cont de “nevoile fiziologice ale copilului prenatal’:toate nevoile mamei mentionate trebuie satisfacute cit mai fiziologic si natural posibil (nu maninca pentru doi).
Majoritatea femeilor au nevoie sa fie informate pentru a indrazni sa aiba incredere in ele , sa-si asculte simturile , intuitiile si sa-si regaseasca capacitatea de empatie care le pune in rezonanta cu bebelusul si le da o uimitoare capacitate de a –si reorganiza viata in functie de copil.
Barbatul are o structura diferita , potrivita cu alte indatoriri , trebie sa-si construiasca paternitatea pritr-o munca psihica si are deseori nevoie de sotia sa (si de echipa specializata in educatia prenatala) pentru a reusi “sa intre in paternitate” sa-si gaseasca locul –actual si viitor –in triunghiul familial . O zicala veche spune:”daca nu poate sa poarte copilul in trup , il poarta in inima si in gindire”.Toate atingerile tatalui , vorbele , chiar gindurile lui se transmit copilului care se simte iubit si protejat inca din viata intrauterine. Parintii pregatiti pe tot parcursul sarcinii ajung la sfirsitul celor 9 luni de sarcina sa intimpine nasterea deschisi , binevoitori , si cu mult curaj, sustinuti de echipa de profesionisti, astazi pot sa aleaga modul nasterii copilului lor.
In cazul unei nasteri spontane sau prin cezariana , adoptam mijloace specifice pentru a ne face intelese si ascultate .in momentul nasterii ,copilului ii este respectata prima hotarire a vietii lui: aceea de a se naste.

Mama si bebelusul sunt intr-o stare hormonala care nu se va mai repeta niciodata:
-mama are un nivel ridicat de ocitocina (aceasta permite contractii uterine dureroase ritmice in cursul nasterii si ale sinului in timpul alaptarii) care induce comportamentul matern.
-bebelusul a secretat la rindul sau noradrenalina la un nivel ridicat , avind un tonus bun si pupilele dilatate.
Apare momentul sublim:
-acest moment in care mama tine bebelusul strins la piept determina , prin contactul direct , “piele la piele”, reflexul suptului si este vizibil reflexul de “cautare “ al nou-nascutului si chiar apucarea sinului mamei , eveniment ce marcheaza inceputul unui atasament pe termen lung. Echipa de neonatologi isi contunua educatia mamei in vederea alaptarii la sin a nou-nascutului sanatos.

LAPTELE MATERN ”adevarat tesut viu “, este singura hrana care ii da sugarului toate elementele de care are nevoie , intr-o structura adecvata specie umane .
Un segment care ne preocupa foarte mult sunt gravidele care trec prin nasteri premature sau cele ale caror bebelusi prezinta unele probleme. Este foarte importanta educatia noastra sustinuta pentru a le ajuta sa depeseasca aceste evenimente.
Evident educatia prenatala naturala , fireasca , parte integranta a vietii de zi cu zi , desi nu costa nimic sau aproape nimic(doar multa daruire , pricepere si bunavointa) este modalitatea de prevenire fundamental : nu doar permite evitarea disfunctiilor de orice fel , ci si participa la geneza santatii fizice si psihice a copilului care se formeaza , iar noi ne alaturam verigilor active ale prezentului capabile sa modifice constient cursul lucrurilor catre un scop profund uman.